vineri, 24 decembrie 2010

Fishing You A Merry Christmas...



Ne aflam in ajunul unui nou craciun mioritic, cu bunele si cu relele lui, asteptand infrigurati pustiirea hipermarketurilor si decimarea septelului porcin. Dar fiind o sarbatoare spirituala, sunt convins ca fiecare o traieste diferit, in forul lui intim. Iata cateva exemple:

Ca de obicei, Andreea Esca va aparea pe sticla si ne va indemna, de la inaltimea salariului ei care ramane o vesnica enigma pentru consumatorii dedicati de Pro TV, ca de atatea ori, sa fim mai buni. Doar acum, doar de craciun. Nu, nu va faceti griji, in restul anului nu e nevoie, in restul anului putem fi frustrati, dusmanosi, meschini, cum vrem noi. Dar acum, de Craciun, e imperios necesari sa fim mai buni. Si cand treaba asta ti-o porunceste cea mai talentata si bine remunerata cititoare de prompter din Romanica, te conformezi fara sa cracnesti. Asa ca vom arunca, probabil, la iesirea din mall, o moneda de 0.5lei copilului care impinge carucioarele de cumparaturi la locul lor, iar o lacrima ne va inflori in coltul ochiului tulburat si profund sensibilizat de cantitatea impresionanta de spirit de craciun care ne-a patruns.
Il vom asculta pe Victoras spunandu-ne cum Guvernul ne-a rapit craciunul, in transmisiune directa de la Kitzbuhel, sau mai stiu eu ce statiune cu oferte autentice de austeritate. Pentru cei care nu stiu cine e Victoras, consultati arborele genealogic al lui Nicolae Titulescu, sectiunea descendenti nelegitimi feminini.
Boc ne va explica si anume ca dl. Sobaru este de fapt Mos Craciun care a confundat hornul parlamentului cu balconul. Si nu avea un sac cu cadouri pentru ca, bugetar fiind, nu le-a putut justifica reprezentantilor ANAF obiectele gasite asupra lui, la un elementar control de rutina.
Producatorii de hapuri ne vor linisti teama de indigestie, cu clipuri publicitare in care vom vedea cum pilulele lor cu efecte magice reusesc sa anihileze si sa dizolve in stomacul nostru, porcul mancat cu tot cu unghii si cu punga de la hipermarket.
La Constanta, tiganii turci vor colinda din nou din poarta in poarta, patrunsi iremediabil de tainele si preceptele dogmei ortodoxe. In restul tarii, palierele blocurilor se vor umple de adevarate soboruri de studenti la teologie, veniti sa ne prezinte live, musical-ul nasterii lui Iisus.
La capitolul divertisment televizat, e foarte probabil sa ne delectam din nou cu editii festive ale unor emisiuni deja consacrate, cum ar fi: “Te pui cu blondele”, pe care spiritul sarbatorilor a transformat-o in “Ti-o pui cu blondele” si “Dansez pentru tine” - varianta aniversara, castigata cu surle si trambite de cuplul Ion Iliescu - Doina Cornea. De altfel, ne putem astepta la concertul extraordinar de craciun, mai extraordinar decat cel de anul trecut si cel de acum doi ani, al copilului gangav cu valente de rege al rockului, al carui tata se rasuceste in mormant rozandu-si unghiile, furios pentru lipsa de imaginatie onomastica.
Implacabil, va fi produsa si dezvaluita majoritatii academice a telespectatorilor maneaua “Mos Craciun are valoare, dusmanii n-are sanie in dotare”, autor Florin Salam, care din spirit de solidaritate crestina, pe perioada sarbatorilor de iarna se va numi Florin Carnat.

Eu? Eu voi inchide televizorul, poarta si telefonul si ma voi apuca de legat forface, de lustruit oscilante si de visat cu ochii deschisi la barcuta confortabila, legata de o salcie batrana cazuta deasupra unui gropan, in apa Cernovcai.

We Fish You A Merry Christmas!

Un comentariu: