marți, 15 martie 2011

Rasova, printre cioburi de speranta...

Situat la mai putin de 30km de autostrada A2 (la iesirea spre Cernavoda se face dreapta, cand se vine dinspre Bucuresti), satul Rasova ar trebui sa constituie o destinatie predilecta pentru mai toate tipurile de pescari. 




Pe raza localitatii asezate intre Cochirleni si Vlahii se afla o gramada de locuri de pescuit, pe care doar gestiunea defectuoasa a concesionarilor sau a satenilor le-a facut din ce in ce mai putin atractive, de-a lungul anilor.

Domnului Olaru, concesionarul fermei piscicole Baciu, baltile pe care le-a preluat in administrare i-au adus satisfactii importante de-a lungul anilor, culminand cu o vila vopsita sugestiv in roz, crescuta pe malul apei, pe un teren devenit intre timp proprietatea dansului. Renumit pentru carpanosenie si comportament grobian fata de pescarii platitori de taxa, concesionarul cu pricina a reusit sa-si formeze o echipa de paznici dupa chipul si asemanarea lui. 


Balta din a doua fotografie adapostea, cu ani in urma, crapi si cosasi enormi, somni de dimensiuni apreciabile, stiuci, lini si celebrii deja carasi “peste kil”, care reuseau sa salveze partidele de pescuit fara alte rezultate notabile. Astazi, ea adaposteste cantitati impresionante de bradis si matasea broastei, precum si un litigiu in justitie cu primaria comunei, al carui rezultat greu de anticipat l-a determinat pe “patron” sa o lase intr-o binemeritata paragina. Totusi, paznicii sai cu ochi de vultur vaneaza si taxeaza ca-n vremurile bune pe orice pescar naiv pripasit pe malul apei, fara sa stie ca desi plateste, nu are ce pescui. Mi-e dor de partidele de pescuit de aici, dar stiu ca sperantele de a le reedita sunt infime. Intre timp, omul a dragat un canal in continuarea acestei balti si l-a pus la dispozitia pescarilor sportivi, pescari care nu vor sti niciodata cat au de platit inainte de a ajunge pe balta, deoarece aici taxele sunt legate indisolubil de dispozitia extrem de schimbatoare a concesionarului. Mai e o balta, mare, frumoasa, care insa devine accesibila doar pe baza de rezervari telefonice si e inzestrata cu trei locuri de pescuit practicabile. Atat.


Pentru cei satui de hachitele “patronului” de la Baciu, exista canalul adiacent Dunarii (foto 3 si 4), a carui gura de intrare se situeaza chiar in marginea satului. Locurile sunt frumoase, canalul respectiv a atras extrem de multi pescari de rapitor de-a lungul anilor, fiind recunoscut pentru numarul mare de stiuci. Acum vreo 15 ani, am prins caracuda in canalul asta, se prindea frecvent lin si chiar crap. Azi ar trebui sa fiu un foarte bun aruncator de lanseta ca sa pot evita cu succes zig-zag-ul de plase care impanzeste canalul. Nu e de mirare, Rasova e un sat cu adevarat haituit de foamea cea mai crunta. Nu stiu de ce, dar poate s-ar gasi niscai solutii, in asa fel incat oamenii de acolo sa fie ajutati sa inteleaga ca o anumita forma de turism le-ar aduce un trai mai bun decat braconajul salbatic. Si cred ca ar putea fi ajutati si sa purceada la acest drum. 


De altfel, Rasova beneficiaza si de o padure destul de intinsa, strajuita de batranul Istru. Lor insa le foloseste doar in sensul in care o devalizeaza pentru a o arde in godinuri si cuptoare. 


Insasi Dunarea ofera nenumarate locuri atat de pescuit, cat si pentru campare, de o parte si de cealalta. Inchiriatul barcilor s-ar putea si el dovedi o sursa mai buna de venit decat intinsul setcilor. Pescarii de Dunare cunosc destul de bine zona si probabil ca unele facilitati de cazare, masa, inchiriere barci, ar reusi sa-i faca sa ajunga mai des pe la Rasova, mai ales in conditiile in care absenta plaselor le-ar economisi o gramada de carlige si plumbi. 


Cam asta e povestea unei zone frumoase, in care lucrurile ar putea merge extraordinar de bine, cu un pic de vointa si bune intentii. Exact elementele care lipsesc de ceva vreme pe la noi. Dar cine stie, poate ca intr-o zi...

97 de comentarii:

  1. Intr-adevar, pacat de asa potential. Nu am fost pe acolo, dar am auzit de Rasova. Acum, ce sa faca si bietii localnici, de unde bani, ca eventualele fonduri de dezvoltare a unor astfel de zone, ajung in buzunarele smecherilor, ca aia au ceva carte si ceva spate. Omul de rand, mai ignorant si neinformat, trebuie sa traiasca si el cu ceva - saracia la saracie trage si banul la ban. Stiu eu ? Inca vreo 20 - 30 de ani si poate se mai desteapta lumea.
    Cam asa e peste tot unde e luciu de apa. ANPA-ul, da autorizatii pentru setci, la greu si inchiriaza orice baltoaca din tara care se indatoreaza in ritm de kalasnikov si care are mare nevoie de orice banut, pe orice cai. Si ar mai fi de zis multe, dar sunt plictisit de predici in pustiu.
    Daca o sa am ocazia, voi da si acolo, am retinut locatia.
    Numai bine !

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai, eu nu dau vina pe localnici, ci pe cei care ar putea face ceva pentru acei localnici, dar ii doare in bascheti. Pana la urma, nici tiganii nu sunt de invinovatit pentru predilectia catre infractiune, nu-i invata nimeni altceva in cei sapte ani de acasa. Noi luam intotdeauna masuri impotriva efectelor, nu facem niciodata nimic pentru eradicarea cauzei...

    RăspundețiȘtergere
  3. Hi!
    Nice blog. I don't understand much, but google translator helps a little. Nice photos too
    Look at my blog about fishing in Poland!
    Fishing in Poland

    RăspundețiȘtergere
  4. Incearca si in engleza. Poate gasim mai multa intelegere la vorbitori de neromana

    RăspundețiȘtergere
  5. intr-adevar. Eu obisnuiam sa pescuiesc in zona Calafat cand eram la ai mei.Acum de cand sunt in Buc nu prea am mai vazut balti decat pe trotuare :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt multe balti frumoase in Romania care au fost braconate si lasate in paragina de catre administratori, iar unele dintre baltile care au ramas cu peste si care sunt adiministrate corect, nu sunt accesibile pentru toti pescarii. Pacat ca statul nu ajuta in dezvoltarea acestui hobby, destul de raspandit la noi in tara. Am fost anul trecut si acum 2 ani in Ungaria la pescuit, iar conditiile de acolo erau net superioare fata de conditiile de pe orice balta din Romania, iar pretul accesibil. Poate, in timp, o sa inceapa si la noi civilizarea si sa avem balti frumoase si cu peste. Foarte frumos blogul, succes.

    RăspundețiȘtergere
  7. sper sa ajung in delta dunarii anul acesta, daca anul trecut nu am resusit. si voi recupera eu din mers :) poate ma apuc si de pescuit :D

    RăspundețiȘtergere
  8. foarte frumos si din cate stiu de la cumnatul meu se prinde si peste nu gluma pe dunare:D:)

    RăspundețiȘtergere
  9. nu stim altceva decat sa distrugem tot ce avem frumos si in care ar trebui sa investim:|

    RăspundețiȘtergere
  10. peisaje atat de frumoase la noi in tara...like

    RăspundețiȘtergere
  11. inca nu am reusit cu tata sa ajung aici..dar vara asta vom face tot posibilul:D

    RăspundețiȘtergere
  12. pozele sunt incredibil de frumoase :X Felicitari ! :D

    RăspundețiȘtergere
  13. cu siguranta trebuie sa fac cumva anul acesta sa ajung cu tata aici:) like:)

    RăspundețiȘtergere
  14. foarte frumoase pozele..si articolul imi place mult de tot!

    RăspundețiȘtergere
  15. un loc foarte frumos pentru a merge la pescuit si nu numai:d

    RăspundețiȘtergere
  16. Pare un loc minunat, nu stiam de el :)

    RăspundețiȘtergere
  17. minunat acest loc,cred ca anul acesta am sa merg sa dau si eu la peste aici

    RăspundețiȘtergere
  18. Sunt superbe imaginile !!! Imi plac foarte mult :X

    RăspundețiȘtergere
  19. Da..Rahova! Imi place. Niste peisaje minunate!

    RăspundețiȘtergere
  20. este una dintre destinatiile de pescuit planuite petru vara aceasta:D

    RăspundețiȘtergere
  21. Nu am fost niciodata in Rasova...super pozele :)

    RăspundețiȘtergere
  22. E pacat cum noi nu stim sa valorificam multe din lucrurile care sunt de valorificat,oricum frumoase poze!

    RăspundețiȘtergere
  23. Imi place cea cu canalul Rasova la prima ora...

    RăspundețiȘtergere
  24. Am aflat multe lucruri interesante :)

    RăspundețiȘtergere
  25. Un astfel de loc nu poate decat sa iti linisteasca sufletul..sa te scoata din galagia orasului..e normal sa te intorci odhinit..cand tot ce te inconjoara e linistea:)

    RăspundețiȘtergere
  26. E foarte frumos acolo si pozele sunt foarte reusitee:X

    RăspundețiȘtergere
  27. Nu prea sunt cu peiscuitul...recunosc ca nu am fost niciodata la Rasova...

    RăspundețiȘtergere
  28. pai nici nu prea mai ai de vazut nimic...de pescuit nici atat!:)

    RăspundețiȘtergere
  29. Imi este dor de pescuit...din pacate timp nu prea mai am...

    RăspundețiȘtergere
  30. Se pare ca ziua aceea nu este foarte apropiata din pacate.

    RăspundețiȘtergere
  31. ce peisaj frumos pentru cei pasionati de pescuit chiar merita s te duci acolo :x

    RăspundețiȘtergere
  32. Poate ca intr-o buna zi se va ajunge si la asta...pana atunci traim cu speranta...

    RăspundețiȘtergere
  33. Sunt multe locuri de care nu stim..:) sau poate nu ne pasa..indiferenta ne omoara

    RăspundețiȘtergere
  34. nu am fost niciodata dar din poze e foarte frumos

    RăspundețiȘtergere
  35. Pacat ca se intampla asta, este o zona frumoasa....

    RăspundețiȘtergere
  36. Asta e ..mai bine sa pierdem tot decat sa apreciem nu?mai bine sa vrem de la altii decat sa le facem noi cu mana noastra..

    RăspundețiȘtergere
  37. Mare pacat ca nu se promoveaza turismul aici...

    RăspundețiȘtergere
  38. o locatie foarte frumoasa..natura este frumoasa dar nu se potriveste cu omul..:)

    RăspundețiȘtergere
  39. Daca avem conducatori apti..si ne mai si lasam pe mana lor..asta e.!

    RăspundețiȘtergere
  40. Nu inteleg de ce toti militam pentru o planeta mai curata,ingrijirea naturii si cand vine clipa sa o protejam nu o facem.

    RăspundețiȘtergere
  41. Este foarte frumos peisajul..pacat ca nu este lasat asa cum e..

    RăspundețiȘtergere
  42. M am saturat de atata falsitate din partea oamenilor..la ei acasa sunt sigura ca n ar arunca gunoiul pe jos..sau poate cine stie?

    RăspundețiȘtergere
  43. O locatie uimitoare :D Mi-ar placea sa merg la pescuit acolo :D

    RăspundețiȘtergere
  44. este prima oara cand aud de rasova dar in poze arata superb

    RăspundețiȘtergere
  45. Poate vom invata si noi intr o buna zii ce inseamna cu adevarat lipsa naturii..:)

    RăspundețiȘtergere
  46. Frumos articolul, iar pozele sunt superbe

    RăspundețiȘtergere
  47. Foarte abordabil subiectul si pozele de altfel superbe. Speranta este ultima care se stinge in sufletele noastre :)

    RăspundețiȘtergere
  48. Incantatoare pozele!:)pacat ca avem locuri dar nu le protejam..

    RăspundețiȘtergere
  49. Sunt atat de multi oameni in situatia lor..nici nu ne dam seama..

    RăspundețiȘtergere
  50. Macar de nu le am avea..pentru ca nu le meritam!:)

    RăspundețiȘtergere
  51. Multumeeeesc :D Chiar o sa iti urmez sfatul si ma voi duce acolo la pescuit :D

    RăspundețiȘtergere
  52. imi place foarte mult felul tau de a relata si a povesti!

    RăspundețiȘtergere
  53. Foarte frumoasa zona :D am fost si eu la pescuit acolo ;;)

    RăspundețiȘtergere
  54. Imi e dor de perioadele cand mergeam cu tata la pescuit.

    RăspundețiȘtergere
  55. Foarte frumos ! Si pozele si povestioara. Tare mi-ar placea sa ma duc si eu la pescuit :(

    RăspundețiȘtergere
  56. Foarte frumoase articolele tale si asteptam sa mai pui si alte noi !

    RăspundețiȘtergere
  57. Dunarea nu mai arata de mult cum arata inainte..

    RăspundețiȘtergere
  58. Foarte frumoasa zona !! Chiar mi-ar placea sa mai ajung ..

    RăspundețiȘtergere
  59. Acum nu prea mai e ca inainte..zona e frumoasa dar e lasata...in paragina...:)

    RăspundețiȘtergere
  60. Foarte frumoasa zona! Suntem norocosii posesori ai unei tari minunate. Pacat ca nu avem grija de ea!

    RăspundețiȘtergere