vineri, 10 decembrie 2010

Pregatirea nalucilor "soft"

Cred ca toti pescarii pasionati de pescuit la rapitori cunosc faptul ca shad-urile, twister-ele, grub-urile si alte naluci soft, plastice moi, sau “jeliboane” in limbaj colocvial, prezinta in momentul achizitiei un pronuntat miros de cauciuc, mai ales cele foarte ieftine. Exceptie fac acelea care au fost impregnate de catre producator cu arome specifice. Mirosul respectiv constituie un inhibitor perfect pentru apetitul rapitorilor si poate dura cateva zile de plimbat naluca prin apa, pana ca ea sa scape de “amprenta industriei”.
O solutie pentru a preveni pierderea de timp este aceea de a
“scalda” nalucile intr-o galeata cu apa de balta, inainte de a le folosi. Eu le las minim 48h in apa. Uneori, dupa 24h schimb apa, iar in cea proaspata picur un pic de atractant, din flacon sau spray, in functie de specia pe care o vizez. Materialul din care sunt fabricate soft-urile e un bun receptor de arome, daca il pot numi asa, retinand pentru multa vreme mirosul cu care a fost inzestrat prin aceasta metoda. Deasemenea, as spune ca nu este indicata stropirea lor cu atractant inainte de “inmuierea” in apa, mi-e tare greu sa cred ca mirosul de cauciuc combinat cu cel de atractant, oricat de puternic ar fi acesta din urma, poate starni interesul vreunui rapitor. Dimpotriva, sunt destul de convins ca amestecul respectiv va echivala cu un semnal de alarma, facand inutila chiar folosirea ulterioara a atractantului, in conditii de utilizare corecte. In plus, anumiti atractanti de pe piata pot deteriora masa siliconica a nalucii, prin aplicare directa, fiind compusi cu aciditate ridicata.




Eu folosesc procedeul descris mai sus atat pentru soft-uri, cat si pentru oscilante sau voblere noi, economisind astfel, cred eu, timpul consumat pentru ca naluca sa devina eficienta. Operatiunea in sine se poate efectua si pe malul apei sau in barca, mai ales in conditiile in care sesiunea de pescuit e una ceva mai lunga, sau aveti naluci mai vechi cu care puteti pescui intre timp.
Inca ceva: nu alaturati soft-urile noi de cele mai vechi in trusa, pentru ca multe dintre ele isi imprumuta atat culorile, cat si mirosurile.
Sunt lucruri care pot parea lipsite de orice fel de importanta pentru noi, dar e bine sa ne amintim ca simturile pestilor sunt mult mai acute si mai performante decat ale noastre, ei pot recepta si interpreta fidel semnalul chimic emis de o naluca in plina evolutie, de la distante considerabile.


PeApa.ro

Un comentariu: