joi, 30 decembrie 2010

Pescuitul la crap iarna



Daca in carpfishing-ul european, preocuparea pentru pescuitul la crap pe timp de iarna e deja un fapt de foarte multi ani, putem spune ca “moda” respectiva si-a facut loc si in randul pescarilor autohtoni, chiar daca ceva mai recent. Si trebuie sa recunosc ca in ciuda disconfortului care insoteste o partida hibernala de pescuit la crap, satisfactia de a pune un mustacios sau mai multi pe saltea e egala sau poate chiar mai intensa decat cea pe care o experimentam in timpul sezonului obisnuit.

Pentru ca nici o zi nu seamana cu alta, iar aceasta regula se aplica si mai usor atunci cand vorbim despre anotimpuri, poate ar fi bine sa punctam cateva aspecte care particularizeaza principalele demersuri care compun o partida de crap, adaptandu-le la specificul sezonului.
Localizarea. In mod evident, putem aplica metoda descrisa in “Harta cu crapi”, doar ca trebuie sa tinem cont de cateva lucruri. In primul rand, racirea consistenta a apei incetineste substantial metabolismul crapului, determinandu-l sa actioneze cu un mare plus de eficienta in ceea ce priveste hranirea si conservarea resurselor. Astfel, cardurile de crapi nu vor mai patrula pe toata suprafata lacului, ca in sezonul cald, cautarile lor de hrana rezumandu-se la suprafete restranse, apropiate de locurile de iernare. Desi logica ne spune sa cautam crapii in straturile inferioare, acolo unde obisnuiesc sa ierneze datorita temperaturii constante a apei, mai calda decat spre suprafata, e bine sa cautam cu markerul si platouri cu apa mica, apropiate de maluri, expuse la razele soarelui pe o perioada cat mai lunga in timpul unei zile. Lumina solara stimuleaza metabolismul si instinctul de hanire al crapilor. In plus, suprafetele cu adancime redusa sunt expuse incalzirii temporare pe parcursul unei zile, fiind nu de putine ori scene ale unor partide de pescuit surprinzator de productive. Deasemenea, locuri de interes iarna pot fi si paturile de vegetatie submersa care in timpul verii nu dau nici un rezultat. Ele tin hrana pe loc, iar plasarea unei monturi pe un astfel de pat sau in imediata lui apropiere se poate solda cu capturi frecvente. In rest, sunt o serie de structuri care ne pot atrage atentia, la fel ca in sezonul cald: aglomerari de pietris, prundis, praguri, pante, mici baraje, copaci scufundati, etc.
Un alt aspect extrem de important consta in specularea momentelor de hranire. Daca vara si in general in perioada mai calda a anului, inceputul si sfarsitul zilei sunt varfurile de activitate, ba chiar noptile cu precadere in perioadele caniculare, acum crapii ies la restaurant mai ales dupa amiaza, atunci cand soarele pe care il evitam vara incalzeste straturile superioare ale apei. Daca totusi am reusit sa identificam un loc bun la adancime mai mare, putem inregistra prezentari in mod constant, pe tot parcursul zilei si chiar in timpul noptii.


Nadire si momeli. Cum spuneam, iarna crapul devine mult mai eficient decat in timpul sezonului cald. Paturile mari, intinse de nada isi pierd sensul, deoarece nu va manca mult si nu va manca orice. E mult mai indicata nadirea locala, restransa, eventual cu ajutorul saculetilor de PVA, in acelasi loc in care vom plasa momeala si carligul. Sunt in mod categoric de evitat nadele si mixurile care contin particule sau substante uleioase, deoarece in apa rece creste vascozitatea, impiedicand substantial raspandirea rapida a oricarei arome sau semnal chimic. Un pic de alcool in nada si momeala insa, poate scurta sensibil drumul intre esec si succes. Sunt de preferat mixuri simple cu granulatie mai mare, cum ar fi un bird food combinat cu lapte praf sau o faina de peste cu continut ridicat de proteine. Tot ceea ce poate transmite un semnal chimic care sa sugereze un plus de energie poate fi folosit, de la pudra de curry sau chili, la indulcitori sau sare marina. Deasemenea, trebuie tinut cont de faptul ca un semnal chimic puternic isi va face mult mai bine datoria iarna, mai ales daca sugereaza, asa cum spuneam, un plus de energie. Daca in timpul verii mizam pe discretie si incercam sa nu abordam arome si atractanti cu caracter ostentativ, acum dublarea cantitatii de aroma sau condimentarea suplimentara poate fi solutia.  De pilda, un dip Green Lipped Mussel sau CSL vor sugera un continut sporit de betaina, iar un extract Squid&Octopus va fi asociat cu prezenta aminoacizilor. Ar fi de recomandat, asadar, arome puternice, pentru ca genereaza o identificare rapida. Trebuie evitati conservantii si toate substantele de sinteza, nu au sub nici o forma caracter nutritiv si vor fi ocolite de catre crapi.
Deasemenea, un element cheie il constituie digerarea rapida a nadei sau a momelii, cu consum redus de energie. De exemplu, viermii sau ramele vor fi consumate cu placere de catre crapi, deoarece contin multa apa si sunt foarte usor de digerat. Astfel, pentru cei care pescuiesc cu bile, fainurile predigerate sunt o optiune de luat in seama.
Dimensiunile momelii din carlig sau de la capatul rig-ului trebuie reduse simtitor, in comparatie cu perioada calda a anului, in conformitate cu cantitatile de energie pe care crapii sunt dispusi sa le cheltuiasca pentru hranire iarna. Mandarinele sau insiruirile interminabile nu vor mai aduce capturi mari iarna, pentru ca repet, acum nu selectia e problema, ci eficienta.
Asa cum am renuntat la discretie in ceea ce priveste aromele, atractantii, condimentele, putem sa o facem cu incredere si in prvinta aspectului momelii. Culorile stridente, fluorescente, neobisnuite, au sanse mult mai mari sa starneasca atentia si curiozitatea crapilor dispusi sa se miste foarte putin. Chiar si o banala mamaliga la care s-a adaugat un colorant natural puternic are sanse mai mari decat un boilie de culoarea substratului, pentru ca reprezinta o tinta si starneste curiozitatea.


Monturi si prezentare. Spre deosebire de restul anului, cred ca e indicat sa folosim monturi culisante, mai fine si carlige mai mici. Nu cred ca e necesar sa modificam lungimea forfacelor, doar grosimea lor si eventual sa fim mai atenti cu integrarea lor in peisajul substratului. Sa nu uitam ca pe langa suspiciunea caracteristica speciei, crapii sunt deficitari si energetic in aceasta perioada, trasaturile fiind mult mai fine si mai lente decat vara sau toamna devreme.
Tot din cauza deficitului substantial de energie, crapii nu se vor mai apuca sa scurme suprafete impresionante de mal in cautarea hranei si nu vor pierde foarte mult timp cu cercetarea zonelor. Prin urmare, as spune ca e esentiala asigurarea unei oarecari flotabilitati a momelii, astfel incat sa stea chiar deasupra substratului. Pentru pescarii obisnuiti cu bile pop-up si monturi combinate, denumirea corecta ar fi “critic echilibrata”.

Cam atat acum, despre pescuitul crapului iarna. Poate ca ar mai fi ceva de mentionat. Imbracati-va bine si luati-va termosuri cu ceai fierbinte pe malul baltii! E pacat sa pierdeti un crap care si asa trage aproape imperceptibil in perioada asta, doar pentru ca erati ocupati cu jogging-ul sau cu suflatul in palme. Iar pentru cei care apreciaza “una mica” pentru incalzire pe balta, adevarul este ca efectul alcoolului este exact cel invers, nu incalzeste, dimpotriva. Nu ca mie nu mi-ar placea...

9 comentarii: