miercuri, 16 februarie 2011

Spinnerbait - naluci albe pentru zile negre

Prezenta relativ recenta in trusele pescarilor de rapitori de pe la noi, spinnerbait-ul reprezinta in general ultima alegere a unei zile de pescuit in care lingura oscilanta, cea rotativa, vobler-ul sau soft-urile nu au dat rezultatele scontate. Si de regula rezolva problema, declansand regretul de a nu fi fost folosita inca de la inceput. 

Principalul avantaj al acestui tip de naluca rezida in capacitatea ei de a emite vibratii si semnale vizuale puternice, de natura sa starneasca pofta sau dusmania rapitorilor in perioadele caracterizate prin activitate slaba sau in ape in care celelalte naluci trec aproape neobservate. Un alt plus al spinnerbait-ului consta in versatilitatea lui, acesta putand fi utilizat intr-o multitudine de variante de prezentare, adaptate mediului cat si tipului de rapitor vizat. De exemplu, pescuitul stiucii cu spinnerbait reclama de obicei folosirea a doua palete de rotativa pe bratul superior, iar in cazul in care suntem nevoiti sa pescuim tractand naluca in contact cu substratul, putem lesta suplimentar bratul inferior. 


Iata cateva particularitati si trucuri in utilizarea acestei naluci, mai mult sau mai putin cunoscute pe la noi:
* desi poate fi folosit orice tip de paleta din dotarea lingurilor rotative, spinnerbait-ul se impaca cel mai bine cu paletele de tip “Colorado” (cu forma aproape circulara) si cu cele de tip “Willow Leaf” (care au forma frunzei de salcie). Astfel, paletele “Colorado” isi gasesc utilitatea in ape tulburi, cu vizibilitate redusa, deoarece vibreaza accentuat, la o viteza de tractare redusa, fapt datorat formei. Paletele “Willow” sunt apanajul apelor limpezi, pentru ca forma lor alungita genereaza o frecventa mare a rotirii, maximizand efectul vizual al nalucii pe ansamblu si se preteaza unei recuperari rapide.

* foarte important in evolutia nalucii in functie de conditiile de mediu este si unghiul determinat de cele doua brate. In mod obisnuit, acest unghi masoara 90 grade. Micsorarea lui, prin apropierea nalucii de paleta, determina o viteza mai mare de evolutie, avantajoasa in apele limpezi si adanci si in conditii de agresivitate crescuta in randul rapitorilor, in timp ce un unghi mai mare, obtinut prin “cascarea” celor doua brate, conduce la o viteza mai redusa la tractare, cat si la o revenire mai lenta pe substrat, ceea ce poate aduce rezultate in cazul apelor cu turbiditate crescuta si cu rapitori timizi sau letargici.

* sunt situatii sau zile in care frecventa rateurilor, datorata cu precadere apatiei rapitorilor, poate exaspera orice pescar. Una din solutii ar fi montarea unui al doilea carlig, cu ochet. Spinul carligului principal se trece prin ochetul celui auxiliar, astfel incat ambele sa ramana orientate similar, cu spinul in sus. O alta solutie, in cazul in care folositi naluci “skirt”, este taierea “fustei”, in asa fel incat capatul ei sa fie mai apropiat de curbura carligului.
* daca mizati pe recuperare rapida sau pescuiti la trena (trolling), e bine ca bratul superior al nalucii sa fie mai scurt decat cel inferior, asta reduce riscul de intoarcere pe dos a spinnerbait-ului in timpul recuperarii.
* spinnerbait-ul se preteaza la o multitudine de feluri de recuperare, in functie de zonele sau adancimile la care identificam prezenta rapitorilor, sau de conditiile atmosferice sau de vizibilitate observate. Se poate incerca recuperarea in “dinti de ferastrau”, marind amplitudinea pentru a explora o plaja cat mai larga de paliere de adancime. Se poate incerca recuperarea in imediata apropiere a substratului, sau chiar tarand naluca pe substrat. Pe scurt, spinnerbait-ul poate fi pescuit intr-o gramada de feluri. Personal, consider ca cea mai spectaculoasa varianta la stiuca, de exemplu, in baltile cu substratul acoperit de vegetatie si cu adancimi mici, e aceea in care paleta e mentinuta cat mai mult si se roteste imediat sub pelicula apei, e prezentarea care din punctul meu de vedere intruneste cea mai mare rata de succes.

Sper ca aceste informatii vor fi de folos catorva pescari si ca din ce in ce mai multi dintre acestia vor adopta spinnerbait-ul ca optiune principala in pescuitul la rapitori. Marturisesc ca sunt un “tablagiu” pasionat, folosesc oscilanta chiar si atunci cand nu trebuie, dar ultimele pescuieli la spinnerbait au cam inceput sa-mi darame convingerile si tabieturile.

54 de comentarii:

  1. O sa incerc la vara, pana acum nu am mai dat cu de astea, dar daca spui ca sunt asa bune...chiar or fi !

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai, la mine au mers si sincer, nu am auzit pe nimeni care sa nu fi avut rezultate la ele. Si nici nu prea au nevoie de perioada de adaptare.

    RăspundețiȘtergere
  3. omg...cate chestii de genul asta isi face tatal meu acasa...e mort dupa peste

    RăspundețiȘtergere
  4. tata pescuia pe malul Bistritei si avea o momeala fermecata..era singurul care prinde peste dintre toti pescari...acestia il invidiau foarte tare pe el si pestisorul de aur...si tare s-au bucurat atunci knd s-a agatat si la rupt:|

    RăspundețiȘtergere
  5. lucruri numai bune de tinut minte:)

    RăspundețiȘtergere
  6. frunzele acelea de slcie sunt din plumb nu???sau ma rog ultima:d

    RăspundețiȘtergere
  7. daca nu ma insel prima data cand am auzit de ele a fost la un post tv de pescari..

    RăspundețiȘtergere
  8. lucruri care nu lipsesc din trusa mea de pescuit:)

    RăspundețiȘtergere
  9. Abia astept sa merg si eu la pescuit :X

    RăspundețiȘtergere
  10. acestea sunt lucruri de-ale tatei...;))

    RăspundețiȘtergere
  11. tatal meu sigur stie ce inseamna acest lucru si sigur are prin trusa lui

    RăspundețiȘtergere
  12. Ooo da interesant pt cei cu pescuitul:>!

    RăspundețiȘtergere
  13. lucruri de care nu te poti lipsi ca pescar:D

    RăspundețiȘtergere
  14. Ce colorate sunt..;)) mi e dor de vremurile cand exista mai mult timp..cand nu aveai stres asa mare pe cap.:)

    RăspundețiȘtergere
  15. Prietenul meu pierde ore in magazin analizand toate obiectele astea de pescuit...cumpara toate tampeniile si daca ajunge la pescuit de 3 ori pe an e bine...bine ca zac acolo :P

    RăspundețiȘtergere
  16. Ma duceam inainte la pescuit ...au trecut cam 3 ani de cand nu am mai fost...parca imi e dor :D

    RăspundețiȘtergere
  17. Chiar ieri am intrat intr-un magazin cu articole pentru pescuit si mi-am luat iar cateva tampenii...sa mai dau niste bani ca nici nu stiu cand voi avea timp sa ajung la pescuit...

    RăspundețiȘtergere
  18. sunt atate de multe momeli incat nu stii care functioneaza mai bine :)oricum e ingenioasa :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Sunt foarte frumoase ! dar nu prea se gasesc n magazine..sau n am vazut eu

    RăspundețiȘtergere
  20. nu ma pricep la pescuit ma duc doar cu prietenii pasionati de asta si am vazut k folosest tot felul de momeli.....

    RăspundețiȘtergere
  21. Dau rezultate astea va spun din experienta...:)

    RăspundețiȘtergere
  22. si mie mi place sa pescuiesc..dar acum in afara de balti nu prea mai ai unde..

    RăspundețiȘtergere
  23. Sunt o gramada de asemenea locuri cu plata..dar nu prea sunt pesti in balta..

    RăspundețiȘtergere
  24. multumim de informatii! e sezonul salaului deci sunt utile. sper sa prind cat mai mult salau, est epestele meu preferat!

    RăspundețiȘtergere