joi, 6 ianuarie 2011

Pescuitul la copca



In primul rand, vreau sa urez tuturor celor care au curiozitatea de a-si mai arunca din cand in cand privirile pe acest blog un an nou mai linistit, mai imbelsugat, cu multa sanatate si fire intinse. Si pentru ca tot suntem in sezonul cu pricina, poate ca ar trebui sa ne indreptam un pic atentia asupra pescuitului la copca. Sunt multe lacuri care in urma gerului din ultimele zile s-au pricopsit cu un strat de gheata care imbie pescarii la o mica dezmorteala.
Din momentul in care podul de gheata depaseste 25-30cm grosime, putem sa incepem sa ne pregatim de plecare, care de data asta va fi la propriu, “pe balta”. 


Ideala pentru prestarea gaurilor in stratul de gheata ar fi o freza pentru copci specializata, care necesita mai putin efort si nu produce zgomote de natura sa alunge pestii. In caz ca nu detinem asa ceva, putem apela cu suficienta incredere la toporisti, rangi si alte scule de finete. E util sa dam mai multe gauri, la distante relative, pe o arie determinata. Vom incerca sa stabilim zona de pescuit in partea cea mai adanca a lacului, acolo unde gasim un strat inferior cu temperatura constanta mai gros. E bine de stiut ca in perioada aceasta apa cea mai calda e cea din stratul inferior, masurand 4 grade Celsius in mod constant, iar pestii, indiferent de specie isi cantoneaza existenta acum in aceasta zona. Speciile pasnice isi vor parasi frecvent locasurile de iernat din mal, pentru a se hrani, iar rapitorii sunt destul de activi la aceasta temperatura a apei, mai ales ca urmeaza boistea, care necesita resurse de energie suplimentare.
La caras, crap, obleti, rosioare, babusti, putem incerca acum cu viermusi, rame rosii sau larve de chironomidae (larve de rusalii), deoarece sunt mai cautate in lunile de iarna decat momelile vegetale precum mamaliga, semintele sau diversele pasturi, datorita continutului mare de apa, care permite o digestie mai usoara, esentiala pentru conservarea energiei. La rapitori, avem dandineta, mormasca sau clasicul pestisor viu. Una dintre cele enumerate mai sus va starni fara indoiala pofta stiucilor, bibanilor sau chiar si a cate unui salau.  Indiferent de specia pe care o urmarim, nu trebuie sa uitam ca pestii nu se vor indeparta de substrat foarte mult. Astfel, e ideal sa plasam momeala in contact cu substratul sau la o distanta foarte mica de acesta si putem din cand in cand sa o si jucam in plan vertical, pentru a stimula instinctele amortite ale pestilor. Pentru rapitori, vom plasa pestisorul viu undeva la 10-15cm de fundul apei, desi putem incerca sporadic si alte adancimi. Daca pescuim cu naluci, le vom juca tot in apropierea substratului, cu precadere. Putem determina adancimea apei cu un fir cu o pluta culisanta si un plumb la capatul lui.


Sculele specifice pescuitului la copca sunt cele clasice, adica undite scurte, dotate cu mulinete simpliste, fir subtire, plute si carlige fine, care sa permita pestilor sa inghita mai usor momelile. Trasaturile sunt anemice, lente, uneori imperceptibile, inteparea fiind recomandata cu niscai intarziere, comparativ cu sezonul cald.
La rapitori, la stiuca in special, pe langa vergile clasice, mai pot fi folosite si altfel de solutii. Una ar fi taierea unor segmente de tub de pvc, scandura, etc, cu lungimi un pic mai mari decat diametrul copcii. Segmentele se gauresc la mijloc, iar prin gaura se introduce firul si se face un nod sau se ataseaza un opritor in unul din capetele lui. In celalalt capat se ataseaza montura cu pestisor viu si pluta. Firul trebuie sa fie cu 2-3m mai lung decat adancimea apei. Se aseaza montura in apa si se ruleaza pe tubul pvc surplusul de fir, tot in jurul mijlocului acestuia. In momentul in care stiuca inghite pestisorul momeala si pleaca cu el, firul va incepe sa se desfasoare de pe tubul pvc pana la nod sau stopper, tragand apoi tubul deasupra copcii, unde se va bloca. Deasemenea, tubul respectiv, poate fi asezat in picioare, langa copca, si proptit in asa fel incat caderea lui sa ne semnalizeze trasatura. Pentru o mai buna vizibilitate, se recomanda vopsirea tuburilor in culori fluo, roz sau portocaliu, sau lipirea cate unui sticker cu una din aceste culori pe capetele lui.
Nu uitati sa luati de acasa o spumiera, deoarece apa va ingheta in continuu in gaura facuta in gheata si veti fi nevoiti sa indepartati pojghita de gheata periodic. Daca parasiti copcile pentru un timp, incercati sa preveniti inghetarea apei in ele, acoperindu-le cu stuf si eventual zapada. Exista si o solutie  care ne poate scuti de demersuri suplimentare, ea consta in turnarea in copca a unei mici cantitati de ulei de bucatarie (e logic ca nu vom turna ulei de motor). Acesta va forma o pelicula la suprafata apei, impiedicand inghetarea ei.


Acum, cateva sfaturi practice:
* Imbracati-va bine, folositi de preferinta haine mai subtiri si in mai multe straturi (imbracaminte si incaltaminte specializata pentru pescuitul in perioade friguroase gasiti aici);
* Folositi bocanci sau cizme captusite. In magazinele cu articole de pescuit puteti gasi un adevarat arsenal de incaltaminte dedicata pescuitului pe gheata, precum si sosete speciale din neopren;
* Deasemenea, nu uitati acasa manusile de neopren si o caciula calduroasa. Senzatia de frig incepe de la membre si extremitati;
* Incercati sa aveti intotdeauna in geanta/rucsac, un termos cu ceai fierbinte sau cafea. Desi foarte uzitat in astfel de ocazii, alcoolul, provoaca vaso-dilatatie si ulterior corpul va pierde mai multa caldura decat produce, efectul fiind asadar exact opus celui scontat;
* Evitati sa pescuiti in apropierea barierelor de stuf si a malurilor, acolo stratul de gheata are intotdeauna grosimea cea mai mica;
* Nu va speriati de zgomotul lung si macabru de crapare pe care il face gheata. E un efect al cresterii volumului in dauna densitatii, nu sunteti in pericol. Gheata se umfla practic, apar de altfel si niste fisuri lungi in structura ei, dar repet, nu e nici un pericol;
* Semnalizati intotdeauna copcile pe care le-ati facut, nu dati altor pescari ocazia sa calce in ele, mai ales atunci cand iesiti de pe balta. Folositi stuf, gheata scoasa din ele, orice v-ar putea ajuta sa semnalati celorlalti prezenta lor;
* Nu fiti teribilisti, pastrati distante de cativa metri intre pescari, mai ales daca aveti dubii cu privire la constanta grosimii stratului de gheata;
* Nu intrati pe gheata daca e ceata!!! Se spune din batrani ca ceata taie gheata, nu e o vorba aruncata in vant. Deasemenea, nu intrati pe gheata daca bate vantul, deoarece vantul impiedica inghetarea, e semn de caldura si desprindere a stratului de gheata.

Cam asta ar fi, iar daca am uitat ceva, voi reveni. Fir intins si distractie placuta la pescuitul frape!




19 comentarii:

  1. La multi ani si un an nou fericit!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate,trebuie sa fim precauti atunci cand ne hotaram sa pescuim la copca,e intradevar frumos dar nu e de joaca!
    Am citit in acest articol al tau,cateva chestii interesante,pe care sincer nu le-am stiut

    RăspundețiȘtergere
  3. La fel si tie, multumesc mult! Fire intinse si trofee!

    RăspundețiȘtergere
  4. Adevarat, mai cu seama ca din ce vad, la tine copcile sunt sportul preferat pe timp geros, observ ca oxigenezi apa cu ajutorul lor. :D
    Oricum, in poze si in blog, balta arata senzational si promit ca o voi vizita. Deocamdata e in capatul celalalt al tarii, dar in scurt timp va fi in raza mea de "prospectie".

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma bucur sa citesc ca ti-a placut ce ai vazut in blog si daca ai vreodata drum prin Banat,nu ezita sa ne vizitezi loctia,n-ar face mare placere.

    RăspundețiȘtergere
  6. Voi veni cu siguranta, mai mult ca sigur va fi un drum "dedicat"

    RăspundețiȘtergere
  7. foarte frumos la copca...am fost si eu cand eram mica cu tata si am prins un tipar:D:D:D::D

    RăspundețiȘtergere
  8. ce frumoase sunt pozele :D Felicitari ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. abia astept sa vina iar iarna si sa merg sa dau la copca:d

    RăspundețiȘtergere
  10. mie mi-ar fi frica sa stau pe gheata mai ales dupa ce se face gaura in ea :(

    RăspundețiȘtergere
  11. nu as rezista sa pescuiesc la copca din cauza frigului

    RăspundețiȘtergere
  12. Trebuie sa fie multa pasiune pentru a rezista atatea ore pe un asemenea ger.

    RăspundețiȘtergere