vineri, 10 decembrie 2010

Lovestory pe fluviu - avatul la popper

Cine nu a incercat niciodata pescuitul cu poppere in general si pescuitul avatului la popper in special, nu stie ce a pierdut. Atacurile avatilor la popper sunt esenta pescuitului la rapitor, concentrare maxima si adrenalina pura.
Farmecul acestui fel de pescuit consta in faptul ca aproape totul se desfasoara la vedere, atacurile la suprafata ale avatilor fiind de o frumusete rara, iar emotiile pe masura.
Cand si unde putem prinde avat la popper? In mod logic, plecand de la hrana predilecta a acestui rapitor, obletii si cam tot ce inseamna albitura de talie mica, deducem ca putem
cauta avatul la popper incepand cu sfarsitul lui aprilie, inceputul lui mai, cand apa incepe sa se incalzeasca mai pronuntat si pana la racirea ei si in straturile inferioare, in perioada octombrie-noiembrie. Varfurile de activitate sunt dimineata, la rasaritul soarelui si seara, la apus, dar sunt cazuri frecvente in care avatul vaneaza cu aproximativ aceeasi frenezie pe tot parcursul zilei. Pradator capricios, domnul avat poate oferi zile in care musca la fiecare lanseu, si la carligul gol, cum se spune, sau poate sa ne aduca in pragul disperarii, avand momentele sale in care nu musca nici cu rugaciuni. Sunt deasemenea situatii in care desi ataca la suprafata violent, vizibil, nu-i chip sa-l faci sa “puna botul” la absolut nimic.


Eu pescuiesc avatul pe Dunare, dar nu cred ca pescuitul la popper se aplica diferit pe alte rauri mari din Romania. Locurile in care merita incercat la popper sunt cele in care gasim in mod obisnuit avatul in perioada calda a anului si anume: in apa cu adancime mica spre medie, in aval de salciile scufundate, de mici promontorii si insulite, la confluenta a doua brate ale Dunarii, acolo unde reunirea celor doua cursuri de apa creaza un suvoi de suprafata, un anafor, etc. Deasemenea, merita incercate zonele din apropierea malurilor, sub salcii, sau acolo unde substratul e cu precadere pietros sau nisipos. Avatul iubeste obstacolele si confluentele si mai ales curentii turbionari pe care apa ii produce in aval de acestea. Acolo isi incolteste mai usor prada si ii poade da lovitura finala. Totusi, pescuitul la popper presupune pe cat posibil o apa linistita, fara valuri sau incretituri mari.  De altfel, in perioada calda e greu sa nu vedem locurile in care activeaza avatii, pentru ca de regula atacurile se vad la suprafata si se si aud in mod sigur. Avatii intre 1.5-4kg ataca in grup, incoltind cardurile de obleti, incercuindu-i si dand lovitura pe rand. De aceea se spune despre avati ca organizeaza ambuscade. Pestii mai mari, care depasesc greutatea de 4-5kg, sunt solitari si rareori se “asociaza” pentru cate un atac. Oricum, atacurile avatilor mari sunt si ele foarte usor observabile, atat vizual cat mai ales sonor.


Popperele de preferat la pescuitul avatului sunt cele argintii, simple sau cu cap rosu, deoarece imita cel mai bine pestii din menu-ul lui. Mi s-a intamplat deseori insa sa prind destul de bine si la culori gen verde fluo, firetiger, etc. Nu sunt neaparat de acord nici cu aceia care sustin ca de fapt culoarea seduce mai mult pescarul decat pestele, am testat personal, iar in anumite conditii de luminozitate si turbiditate, reflexiile si efectele generate de culori diferite sunt diferite. Drept pentru care, indiferent care ar fi perceptia culorilor de catre pesti, efectele lor fiind diferite la nivel vizual, s-ar putea trage concluzia ca genereaza si reactii diferite. Ca dimensiuni, trebuie spus ca dictonul “naluca mica, peste mic, naluca mare, peste mare”, nu prea se potriveste. Cel mai bine am prins cu poppere situate intre 3 si 5cm, dar merita incercate si dimensiuni mai mari, care mai pot tria exemplarele, mai ales daca “se prelimina capturi numeroase”. Un plus pentru un popper destinat pescuitului la avat este imbracamintea ancorei terminale (skirt). Skirt-ul e reprezentat de un material aparent textil de culoare neaparat alba (sau alb perlat, cu insertii de argintiu, s.a.m.d.) in cazul avatului sau de un fulg, o pana, etc.


In ceea ce priveste echipamentul, cred ca cele mai potrivite lansete sunt cele cu actiune “fast” dar cu varf un pic mai flexibil, mai elastic decat de obicei, pentru a permite pompaje scurte, mici smucituri, tinand lanseta in plan vertical, in plan orizontal sau combinand cele doua variante si pentru a facilita intepatura din scurt. Cred ca e indicat ca lanseurile sa se efectueze cat mai departe, adica de la o distanta cat mai mare de locul unde vaneaza avatul. Nu as putea hotari daca e mai bine sa aruncati drept in mijlocul lor sau mai departe, urmand sa tractati naluca prin locul fierbinte, intrucat in ceea ce ma priveste rata atacurilor nu a variat considerabil intre o situatie si cealalta. Oricum, in marea majoritate a situatiilor, atacul are loc intr-un interval destul de scurt, incepand din momentul in care popper-ul atinge apa. Nu mi s-a intamplat pana acum sa vad un avat care sa urmareasca naluca pana spre barca, de exemplu, asa cum o face foarte frecvent stiuca. Un efect interesant al pescuitului cu popper la avat e acela ca evolutia nalucii reuseste sa activeze rapitorii, in sensul ca chiar daca nu avem rezultate o vreme, e bine sa insistam, zgomotul si miscarea popperului pe apa stimuland pofta de vanatoare a avatilor din imprejurimi.
Popper-ul e o naluca usor de folosit, data fiind evolutia ei exclusiv la suprafata apei. Se preteaza la o recuperare rectilinie, pigmentata cu pompaje scurte in plan orizontal sau vertical, sau la diverse combinatii intre variantele mentionate. Deasemenea, puteti arunca naluca in amonte de locul in care pescuiti, iar apoi sa efectuati pompaje scurte, lasand popperul sa pluteasca in curent intre doua “smucituri”, recuperand firul excedentar fara a tracta naluca. In plus, popperul poate fi "jucat" si prin scuturarea scurta a vergii, in plan orizontal, pe momentele de oprire a tractarii. Indiferent ce fel de miscare i-ar fi imprimata, popperul va produce vibratii suficient de puternice, capabile sa stimuleze pofta de mancare sau instinctul de pradator al avatului.
Orice stil ati alege, va asigur ca o sedinta de avat la popper, insotita de cateva capturi, va reusi sa va satisfaca fara indoiala nevoia de pescuit. In plus, prezenta inca abundenta a avatului in apele noastre ar putea cataliza preocuparile pescarilor de rapitor in asa fel incat sa mai reduca enorma presiune ce apasa pe cumatra stiuca sau pe salau, macar in perioada calda a anului.


4 comentarii:

  1. Salut ! In privinta popperelor la avat, sunt cam rezervat - desi am incercat (si logic ar fi sa mearga), nu am prins cu asta nici macar unul, atunci cand chiar dadea bine in naluci. Poate ca am avut eu nesansa si mi-am format o idee gresita. Totusi am observat cum intrerupe brusc scurta urmarire, atunci cand naluca evolueaza mai incet. Are reactii rapide si vede "tinicheaua". Daca tragi un popper cu viteza ceruta de avat, acesta va zbura pe deasupra apei. Pe de alta parte, tu spui ca iei frecvent avatul cu astea, nu stiu, o sa mai incerc si eu, poate nu am sudiat indeajuns problema. Pana una-alta, eu dau cu castere, ceva semirotative, ceva voblere de adancime si iau destul de bine (cand vrea muschiu` lui). Dintre toate nalucile insa, una am botezat-o "primele 5 minute", e aproape irezistibila avatilor, anume : oscilanta DAM Effzett supernaturals - varianta verde de 17 g (si cea bleu).
    Numai bine si FIR INTINS !

    RăspundețiȘtergere
  2. Sincer sa fiu, am si scris asta, eu am prins doar pe Dunare. Nu stiu cum se comporta avatul pe Olt. Dar pe Dunare, mi s-a intamplat sa am atacuri si de mai multe ori la acelasi lanseu, dupa ce opream un pic naluca, imediat pe tractare o lovea. Si nu o data. Evident, nu am reusit sa determin daca era acelasi peste :). Si am prins avat marisor cand scuturam lateral din varful lansetei, popperul neavand practic viteza de deplasare, ci doar lasat pe curent si "tremurat". Oricum, eu am dat-o ca idee, pentru ca am prins cand nu vroia nici la celebra "taparina" (daca ati fost vreodata prin zona litoralului, stiti sigur despre ce vorbesc).
    La DAM Efzett (piscot jumatate gravat cu solzi) am prins prima stiuca din viata mea. Nu e la fel cu cea descrisa de dvs, dar mi-a ramas in suflet lingura aia, o am si acum.
    Mi-ar placea sa pescuiesc pe Olt cand voi avea ocazia, trec foarte des cu masina pe Valea Oltului si "poftesc" de fiecare data la locurile de acolo, le stiu din vedere pe aproape toate cele pe care le-ati descris.
    La Multi Ani si FIR INTINS la maxim!

    RăspundețiȘtergere
  3. ....mai zilele trecute am bagat un popper de la atack de 5cm , luat din trusa cu voblere inca neprinzatoare si....primul lanseu primul avat ---1,6kg---- Am dat pt prima data la popper si cu siguranta voi avea multe partide in care il voi folosi. Faza e ca in acel loc, desi avatul rapea de numai numai, am dat cca 1 ora cu fel de fel de voblere mult mai scumpe si de altfel f eficiente la avat. Drilul ,dar mai ales atacul...orgasm total.

    RăspundețiȘtergere